Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (of BAV) biedt bescherming als jij een beroepsfout maakt. De schade is dan uitgedrukt in geld, bijvoorbeeld het verlies dat jouw opdrachtgever lijdt. De schade kan ook bestaan uit kosten die jouw opdrachtgever moet maken vanwege jouw fout. Je kan je wel voorstellen dat die om hoge bedragen kan gaan, vandaar dat een BAV een belangrijke verzekering is voor freelancers.

Waarom een BAV?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet voor alle beroepen relevant. Maar, voor bepaalde beroepen eisen opdrachtgevers dan hun freelancers deze verzekering hebben. Dit zijn vooral opdracht waarbij jij als freelancer grote verantwoordelijkheden hebt. Stel het gaat dan mis, dan kan deze verzekering vervelende situaties voorkomen.

Wat dekt een BAV?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij hebt veroorzaakt door een beroepsfout. Deze schade wordt altijd in geld uitgedrukt, wat we in verzekeringstermen ‘zuivere vermogensschade’ noemen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan schade zoals misgelopen winst, of extra kosten vanwege een fout.

Een aantal voorbeeldsituaties

  1. Je hebt een opdrachtgever geholpen met een nieuwe marketingcampagne. Iedereen was enthousiast, maar eenmaal actief blijkt hij helemaal in het verkeerde keelgat te schieten bij het publiek. Jouw opdrachtgever lijdt reputatieschade en loopt winst mis. Jij wordt hiervoor aansprakelijk gesteld.
  2. Je bent verantwoordelijk voor de inkoop van goederen voor een opdrachtgever. Ze hebben op jouw advies flink ingeslagen, maar nu blijkt er iets mis te zijn met de spullen. Ze kunnen ze niet verder verkopen of verspreiden. Jouw opdrachtgever stelt jou aansprakelijk voor alle schade en kosten.
  3. Je hebt een opdracht op software te testen. Eenmaal bezig, heb je zonder dat je het doorhad iets veranderd, waardoor een groot stuk werk verloren gaat. Het moet opnieuw worden uitgevoerd, en jij wordt aansprakelijk gesteld voor de extra kosten en de misgelopen winst vanwege de vertraging.