Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (of AVB) beschermt jou als je per ongeluk schade veroorzaakt aan een persoon of andermans spullen. Dit kan zijn als je spullen van een ander per ongeluk beschadigt, vies maakt of verliest. Of denk aan situaties waar iemand letsel oploopt, hun gezondheid wordt aangetast of ze zelfs overlijden. De kosten kunnen hoog oplopen, en dan ben je blij dat je verzekerd bent.

Waarom een AVB?

Veel opdrachtgevers eisen dat hun freelancers een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben, en daar hebben ze goede redenen voor. Als het een keer mis gaat kunnen schades hoog oplopen. Dan kan een verzekering vervelende situaties tussen jou en jouw opdrachtgever voorkomen.

Wat dekt een AVB?

MateriĆ«le schade – Schade aan spullen van anderen, bijvoorbeeld door verlies, vervuilen of het kapot gaan door jouw fout.

Letselschade aan anderen – Schade aan personen, bijvoorbeeld verwonding, het aantasten van iemands gezondheid of zelfs het overlijden van een ander door jouw fout.

Een aantal voorbeeldsituaties

  1. Je bent op het kantoor van een opdrachtgever aan het werk. Terwijl jij rustig aan het werk bent, struikelt er iemand over de draad van jouw laptop. Diegene valt heel ongelukkig en moet naar het ziekenhuis.
  2. Je werkt een dag bij een opdrachtgever op kantoor. Terwijl je met een werknemer staat te praten, wil je tegen een stellingkast leunen. Die stond een stuk gammeler dan je dacht en hij valt om. De plantenpotten zijn stuk, maar nog veel vervelender is de kapotte printer. En jij blijft zitten met de kosten.
  3. Je loopt de trap af op kantoor. Je bent druk in de weer met je telefoon, waardoor je degene die naar boven komt lopen niet aan ziet komen. Je stoot diegene om, van de trap af. Diegene moet met spoed naar het ziekenhuis, en jij krijgt de schuld.